h1

FACEBOOK – pro dan kontra.

April 3, 2010

pix_gal0

Perangkaan terbaru menunjukkan ada lebih 350 juta ahli Facebook di seluruh dunia, manakala di Malaysia seramai 4.2 juta, iaitu kesembilan paling ramai di dunia dan lebih 80 peratus daripadanya berumur di antara 18 hingga 44 tahun.

Ada yang melihat kehadiran gelanggang untuk bersembang tanpa batasan sempadan geografi, bahasa, bangsa dan budaya, ini sebagai negatif kerana dianggap boleh merosakkan sahsiah diri penggunanya, tetapi hakikatnya ia juga mampu membina ruang yang lebih terbuka untuk masyarakat dunia melontarkan pendapat secara telus lagi terbuka.

Justeru, tidak hairanlah kebanyakan pengguna jalinan media sosial yang terhasil daripada teknologi berinternet ini turut menambat perhatian golongan profesional dan pemimpin dunia sehingga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri mempunyai lebih 80,000 peminat di Facebook.

Bagaimanapun, di sebalik keghairahan segala macam kelebihan pada ruang maya, pelbagai jenayah dan masalah sosial juga dilaporkan meningkat ekoran ketiadaan kawalan dalam melayari laman sesawang, sekali gus menyumbang kepada keruntuhan akhlak individu dan institusi rumah tangga.

Bagi mengelak berlakunya perkembangan negatif dalam Facebook, setiap individu wajar mengehadkan dan mengurangkan perbincangan remeh-temeh peribadi kerana ia membuang masa selain interaksi secara bebas mampu memberi kesan negatif kepada perkembangan personaliti setiap individu.  Tepuk dada tanya minda.

Sumber:Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: